top of page

About Us

Special show
Asi - Aydeen Ace of Spades
WDS 2012

I bought my first collie in 2006 and that was the year that marked my life forever, collies became my biggest passion in life. That was also the year when I first became familiar with dog shows. The great atmosphere, dogs, friends and lots of fun were and are still the key factors for my big love for shows, which became a dear hobby of mine.

Later our number of collies increased and in 2010 I took another step towards breeding and registered my kennel, Aydeen Collies. Aydeen is an old gaelic word which means fire, flame, and I think that is the best word to simbolize my passion for the breed. My aim in breeding is to focus on quality and stay true to the standard, the collie with elegance, dignity and sound, effortless movement. Temperament and health are also of a very big importance to me, I want my collies to be open, friendly and brave, and to live long and healthy lives with their wonderful families.
We had our first litter in 2011, from which I kept a wonderful dark sable girl who later on went on winning the title of JUNIOR WORLD WINNER in 2012! She is the first collie living and also being bred in Slovenia to ever achieve this kind of success, something I'll be forever grateful and extremely proud of!
I'm really looking forward to all the adventures that await us and am very glad that I've found my breed for life:
''Once a collie, always a collie.''

Svojega prvega škotskega ovčarja sem kupila leta 2006 in to je bilo leto, ki je zaznamovalo moje življenje za vedno. Škotski ovčarji so postali moja največja strast v življenju. To je bilo tudi leto, ko sem se prvič srečala s pasjimi razstavami. Odlična atmosfera, psi, dobra družba in obilo zabave so bili ključni elementi zakaj obožujem pasje razstave, ki so seveda postale moj hobi.


Kasneje, ko se je število naših psov povečalo, sem leta 2010 naredila še en korak naprej in registrirala psarno po imenu Aydeen, kar v galščini pomeni ogenj, plamen, in mislim, da je to najboljša beseda, ki simbolizira mojo predanost pasmi. Moj cilj v vzreji je poudarek na kvaliteti in ohranjanje pasme takšne kot jo standard veleva, pse polne elegance in dostojanstva. Velik pomen dajem seveda tudi na zdravje in temperament ter želim vzrejati škotske ovčarje z odprtim, prijaznim in samozavestnim karakterjem, brez znakov nervoze, plašnosti ali agresije.


Leta 2011 smo imeli prvo leglo iz katerega sem doma obdržala prekrasno temno soboljevo psičko, ki je 2012 na svetovni razstavi v Salzburgu dosegla izjemen uspeh, ko je postala SVETOVNA MLADINSKA PRVAKINJA! Je prvi škotski ovčar, vzrejen in živeč v Sloveniji, ki je dosegel takšen uspeh, na kar sem izredno ponosna!
Veselim se vsega kar nas v prihodnosti še čaka in dejstva, da sem našla svojo pasmo za celo življenje,
"Once a collie, always a collie".

bottom of page